Kurki w śmietanie z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Kurki w tym roku obrodziły i nadal można je spotkać w lesie, chociaż to już koniec września.
Uwielbiam kurki w sosie śmietanowym :)
Do zrobienia sosu wykorzystałam:
3 szklanki świeżych kurek
1/3 kostki masła
200ml śmietany 12%
1 łyżkę oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kurki należy oczyścić i umyć, podsmażyć przez 10 minut na masełku z odrobiną oleju. Dodać przyprawy i śmietanę. Dusić jeszcze 3-5 minut i odstawić z gazu. Podawać do ziemniaków.
Dodatek świeżego prawdziwego masła sprawi, że grzyby nabiorą delikatnego smaku.
Zdjęcia i przepis pochodzą z bloga: http://przepisownik.blogspot.com/
Jestem ciekawa jak Wy przyrządzacie kurki.