Ciasteczka Nigelli z owocami goji
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 300g masła
- 200g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 żołtko
- 600g maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- czekolada
- jagody goji
Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby troszkę przestygło, Cukier wsypać do miski i zalać go lekko przestudzonym masłem i dobrze wymieszać. Dodać cukier waniliowy, oraz jajka i żółtko, po czym mieszać do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą i powoli dodawać do ciasta, składniki maja się tylko połączyć. Dodać owoce goji, oraz czekoladę i przemieszać. Ja masę nabierałam małą łyżeczką formowałam kulkę i kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym troszkę zgniatałam :) Masę, która pozostała na następne tury pieczenia najlepiej włożyć do lodówki i jak się będzie robiło kolejną partię ciasteczek to wyjmować. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 15-17 minut, aż lekko zarumienią się na krawędziach.