Zapiekane jajka w kokilkach lub formie na muffinki

3 października 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

W tym jednym, prostym daniu znalazła się się cała paleta niezbędnych składników odżywczych. Są więc i węglowodany, białka, tłuszcze, witamina C, witaminy z grupy B, likopen, wapń, żelazo …
Taki posiłek – to idealny początek każdego dnia.

Będziecie potrzebować:

  • masło
  • chleb
  • wędlina wieprzowa (uwierzcie mi na słowo – jest lepsza niż te wszystkie błyszczące drobiowe)
  • ser żółty
  • pomidor
  • jajka
  • czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • czarny mielony pieprz
  • suszona natka pietruszki (lub jeśli ktoś woli – szczypiorek)
  • sól

Wykonanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 200*C
2) Formę do muffinków wysmarowujemy masłem – każdy dołek osobno, dokładnie
3) Na dno wkładamy kawałek chleb (możliwie na całej powierzchni dołka)
4) Wędlinę i ser kroimy w podłużne plastry. Układamy po 2 kawałki w każdym dołku
5) Następnie wkładamy plasterek pomidora i posypujemy szczyptą czarnego pieprzu
6) Na to wbijamy jajko, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli , szczyptą natki pietruszki/szczypiorku, pokrojoną w drobna kosteczką papryką
7) Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce przez około 10 minut. Wyjmujemy pomagając sobie nożem (obkrawamy dookoła), a następnie łyżką.

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i zdrowie oraz firmą Appetita