Wielkopolskie szare kluski z kapustą

2 października 2012, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 jajko
szczypta soli
3 szklanki maki

1 główka kapusty
0,5 kostki margaryny
1 mała cebulka

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić z nich część wody.
Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić ciasto.

Zagotować około 3 litrów wody. Gdy zacznie wrzeć, kłaść na nią łyżką kluski. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Następnie zalewamy zimną wodą i odcedzić.

Kapustę poszatkować. Zagotować w około 1-2 litrach wody. Tłuszcz z cebulką zrumienić. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty, posolić, popieprzyć (za przeproszeniem, rzecz jasna!), podsmażyć przez kilka minut.
Kluski podawać razem z podsmażoną kapustą.