Tort ziemniaczany, czyli „Torta di patate”!
Tort ziemniaczany, jest jednym z niekonwencjonalnych przepisów należących do kuchni włoskiej. Co prawda ma on sporo kalorii, od czasu do czasu możemy pokusić się na jego przygotowanie. Jest niezwykle pożywny i świetnie nadaję się na jesienne danie obiadowe.
Do przygotowania tortu ziemniaczanego potrzebować będziesz:
1 kg ziemniaków
3/4 kostki masła
sera mozzarella ( około 200g)
15dkg mortadeli lub szynki lub boczku wędzonego
2 jajka
2 łyżki parmezanu
gałki muszkatołowej
soli i pieprzu do przyprawiania
bułki tartej do posypania formy
Jak przygotować ” Torta di patate”?
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu utłucz je z masłem.
3. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Całość wymieszaj.
4. Mozzarellę pokrój w pilasty, a wędlinę w kosteczkę.
5. Przygotuj okrągłą blachę teflonową, posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
6. Masą ziemniaczaną podziel na 2 części.
7. Na blasze ułóż kolejno: warstwę masy, mozzarelli, wędliny i pozostałą część masy ziemniaczanej.
8. Wierzch posyp parmezanem.
9. Piecz około 50 min. w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do zarumienienia.
Smacznego!