Aromatyczne curry

13 września 2012, dodał: Aleksandra Lisoska
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka groszku zielonego,

  • 1 puszka pomidorów krojonych,

  • 4 pomidory świeże – do pokrojenia. Moje pochodziły z ogródka mojej przyjaciółki „wyhodowane bez chemii” – cytuję… zatem podziękowania dla niej za piękne warzywa,

  • 2 cebule w tym jedna czerwona i  jedna biała,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 papryczki chilli świeże,

  • przyprawa curry w proszku,

  • chilli w proszku (ale już odrobina). U mnie suszone płatki chilli z młynka,

  • pieprz i sól,

  • 2 woreczki ryżu długoziarnistego.

WYKONANIE:

Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę z posiekanym drobno czosnkiem. Po zeszkleniu cebuli wrzucamy pokrojone w drobne paseczki papryczki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy powoli przyprawy w proszku curry i chilli. Po jakiś 5 minutach dodajemy pomidory w puszce, dorzucamy pomidory z ogródka pokrojone w większą kostkę. Dusimy na wolnym ogniu doprawiając do smaku po raz kolejny curry i chilli, pieprzem oraz solą. Na samym końcu dodajemy groszek i dusimy przez następny 7 minut. Pozostaje nam jedynie jeszcze dogotować ryż, do którego również podczas gotowania możemy wrzucić odrobinę curry co zabarwi go na żółto.

Tak oto otrzymaliśmy zdrowy sos na bazie pomidorów bez zagęszczania i z dodatkiem jakże zdrowych papryczek chilli (obniżają ciśnienie) oraz przyprawy curry.

file1347557171