Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami

Bardzo proste danie. Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki

Czas ; 1 godzina

Składniki :

8 małych kawałków mięsa
6 dużych pieczarek
2 cebule
6 suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
olej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sos sojowy grzybowy
2 szklanki wywaru ( rosół lub z kostki bulionowej )
½ szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony

Grzyby namoczyć w wodzie . Gdy zmiękną drobno pokroić . Mięso rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć .Cebule pokroić w piórka .Na oleju obsmażyć na rumiano kapelusze pieczarek . Następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Do garnka włożyć mięso, kapelusze pieczarek , cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone grzyby suszone. Zalać wywarem dodając wodę z moczenia grzybów. Dusić ok. 45 minut . Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać ją do sosu razem ze śmietanką . Doprawić sosem sojowym grzybowym , i pieprzem .

Ja wykorzystuje do robienia tego dania kawałki mięsa które zostają mi kiedy przygotowuje większy kawałek mięsa do pieczenia i skrawam wystające kawałki by uformować pieczeń.


nadesłane: Babciagramolka