Faszerowane roladki z kurczaka
Trochę inny sposób na pierś z kurczaka . Roladki są z reguły lubiane . A faszerować je może w zasadzie wszystkim .
Roladka z piersi kurczaka z pieczarkami i parówką :
Trochę inny sposób na pierś z kurczaka . Roladki są z reguły lubiane . A faszerować je może w zasadzie wszystkim .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cienka parówka
1 cebula
6 pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki usiekanego koperku
1 jajko
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
Jarzynka lub Vegeta
200 mll wody
Pierś z kurczaka rozklepać na duży płat . Posmarować musztardą . Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie (1 łyżka ) . Pieczarki bardzo drobno usiekane dodać do cebuli i podsmażyć na rumiano . Do podsmażonej cebuli z pieczarkami dodać bułkę tartą , jajko , koperek . Wymieszać . Doprawić pieprzem , jarzynką . Na płat mięsa nałożyć farsz . Na nim położyć parówkę . Zrolować . Związać nicią . posypać mieloną papryką i Vegeta . Obtoczyć w mące . Podsmażyć na umiano ze wszystkich stron na oliwie z masłem .Przełożyć do garnka . Podlać wodą i dusić ok. 40 minut . Roladę wyjąć . Zdjąć nitkę . Przekroić na pół . Sos doprawić ( można dodać łyżeczkę masła , łyżeczkę mąki , łyżkę śmietany, trochę usiekanego koperku lub przecieru pomidorowego wedle uznania ) .
nadesłane: Babciagramolka