Papryka faszerowana kaszą jaglaną
składniki:
4 żółte papryki
100g kaszy jaglanej
marchewka
cebula
200g mięsa mielonego wieprzowe lub drobiowe
pomidory z puszki (1/2 puszki)
olej do smażenia
kostka bulionu warzywnego
posiekana natka pietruszki do farszu i na wierz
sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, słodka czerwona papryka do smaku
1.Z papryki odetnij wierzch, usuń gniazda nasienne.
2.Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
3.Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4.Cebule pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Do cebuli dodaj mięso mielone, marchewkę , przyprawy.
5. Chwilę podsmaż a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
6.Duś pod przykryciem około 10 minut.
7. Kaszę jaglaną wymieszaj z mięsem mielonym,natką pietruszki.
8. Każdą paprykę napełnij farszem i ułóż ciasno obok siebie.
9.Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.
10. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
RADA: Faszerowane papryki można podać z sosem na bazie jogurtu naturalnego i sosu sałatkowego.