Ciasto marchewkowe

7 sierpnia 2012, dodał: ec92
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
tortownica o średnicy ok. 24 cm

No to do dzieła!
Wbijamy całe jajka do miski i ucieramy je z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Kiedy nasza masa będzie już dobrze zmiksowana dodajemy naszą startą marchewkę i dokładnie, powoli mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, którą wcześniej wysmarowaliśmy margaryna i oprószyliśmy mąką lub kaszką manną.
Czas pieczenia ok. 60-70 min (proponuję wbić wykałaczkę, kiedy nie będzie oklejona ciastem oznacza to, że nasze ciasto jest już gotowe. Można je polać polewą czekoladową, obsypać cukrem pudrem lub po prostu delektować się ciastem, bo i bez tego jest pyszne!



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....