Naleśniki z mięsem

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy . Doskonałe danie do wykorzystania wszelkich małych ilości składników .

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek zmielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • Pieprz mielony
  • majeranek
  • skórka wędzonej słoninki
  • masło

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Wrzucić natkę i mięso . Doprawić solą pieprzem , majerankiem . Zdjąć z patelni . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Podsmażyć na rumiano na maśle bezpośrednio przed podaniem .
Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką .

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

1) na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
2) 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
3) Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
4) Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
5) Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6) Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
7) Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników . Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki .
8) Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
9) Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu ( wtedy nie przywierają )
10) Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

nadesłane: Babciagramolka