Zupa-krem z brokułów
Artykuł zewnętrzny
- składniki
500 g brokułów
1 udko z kurczaka/indyka
2 marchewki
1 duża pietruszka
2 cebule
1 mały seler
ćwiartka kapusty włoskiej
5 średnich ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
- przepis
Udko opłukać i zagotować w 2 litrach wody. Marchewkę , pietruszkę , seler, kapustę włoską, czosnek i ziemniaki pokroić w i wrzucić do gotującego się mięsa . Cebulę obrać , podpiec i dodać do wywaru . Gotować do miękkości mięsa i warzyw . Brokuły dodać pod koniec gotowania na około 5 minut . Przyprawić. Zupę zestawić z ognia, wyjąć mięso, wszystko razem dokładnie zmiksować. Przelać na talerze. Udekorować natką pietruszki .podawać z groszkiem ptysiowym.