Kruchy placek z porzeczkami pod bezą
Artykuł zewnętrzny
Ciasto: 8 łyżek margaryny, 25 dag mąki pszennej, 1/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.
Ze składników zagnieść ciasto. Schładzać w lodówce 1/2 godz. Ciastem wylepić dno formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.
Ponadto: 25 dag czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 łyżki dżemu z porzeczek.
Dżemem posmarować podpieczony spód, wyłożyć połowę porzeczek. Białka ubić z pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
Ciasto lekko kwaskowe, idealnie współgra z filiżanką kawy…