Tort malinowo – brzoskwiniowy

16 lipca 2012, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt jasny:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy do ubitych jajek i  delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wysmarowaną od dołu tortownice i pieczemy przez 35 minut w temp 180*

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakaem.  Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.

  • Masa :
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka czerwonych i czarnych malin
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 słoika malinowego dżemu
  • wódka

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklance soku spod brzoskwiń. Jasny biszkopt przecinamy na pół na dolną część, namaczamy alkoholem, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy połowę śmietankowej masy, na którą układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie (odkładamy 2-3 do dekoracji), przykrywamy ciemnym biszkoptem i smarujemy pozostałą częścią masy, którą posypujemy malinami. Całość przykrywamy górną częscią jasnego biszkoptu.

Dekoracja tortu: kostkę dobrego masła ucieramy z 0,5 szklanki cukru pudru i 1 całym jajkiem. Masą smarujemy górę ciasta oraz zdobimy jego boki. Do dekoracji możną również użyć świeżych owoców.

    file1342449165