Tort malinowo – brzoskwiniowy
Biszkopt jasny:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wysmarowaną od dołu tortownice i pieczemy przez 35 minut w temp 180*
- Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakaem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.
- Masa :
- 500ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 szklanka czerwonych i czarnych malin
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 słoika malinowego dżemu
- wódka
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklance soku spod brzoskwiń. Jasny biszkopt przecinamy na pół na dolną część, namaczamy alkoholem, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy połowę śmietankowej masy, na którą układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie (odkładamy 2-3 do dekoracji), przykrywamy ciemnym biszkoptem i smarujemy pozostałą częścią masy, którą posypujemy malinami. Całość przykrywamy górną częscią jasnego biszkoptu.
Dekoracja tortu: kostkę dobrego masła ucieramy z 0,5 szklanki cukru pudru i 1 całym jajkiem. Masą smarujemy górę ciasta oraz zdobimy jego boki. Do dekoracji możną również użyć świeżych owoców.