Kalafior z orzechami

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kalafior z orzechami

Ciekawy smak zwykłego , gotowanego kalafiora .

Czas .: 30 minut

Składniki :1 kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki masła
½ szklanki pokruszonych drobno orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej

Kalafiora podzielić na różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić . Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać masłem z orzechami i bułką tartą .

Takiego kalafiora można podawać jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub bez ).

Można dodatkowo posypać usiekanym koperkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz