Piersi z kurczaka w glazurze morelowej

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Piersi z kurczaka w glazurze morelowej

Bardzo smaczne moim zdaniem jest mięso drobiowe nacierane przed i w trakcie pieczenia lub smażenia czy grillowania marynatą zrobioną z użyciem konfitur owocowych . Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem moreli.

Czas :10-15 minut

Składniki :1 duża pierś z kurczaka
2 łyżeczki dobrej konfitury morelowej
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
¼ łyżeczki białego pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonej papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
¼ szklanki wody

Zrobić marynatę z oleju z pestek winogron, konfitury morelowej, sosu sojowego , pieprzu i mielonej papryki . Natrzeć przecięta wzdłuż dużą pierś z kurczaka . Zostawić na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy . Smażyć pierś kurczaka na rumiano z obu stron ( 2 minuty – przewrócić , 2 minuty – przewrócić , 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty ) , dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę .Dodać masło , podlać woda i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Alergik w przedszkolu
Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem powinni stworzyć wraz z lekarzem specjalistą listę...
On nie odpisuje
Pierwszą podstawową zasadą jest zachowanie spokoju i powstrzymanie się przed nagłymi ruchami. Pamiętaj,...
Kostium na plażę - jedno- czy dwucz…
Do tej pory chodziłam w dwuczęściowym ale w tym roku kupiłam sobie jednoczęściowy...
Pomiar ciśnienia
Ranking 2024 wskazuje, że najdokładniejsze są ciśnieniomierze manualne, czyli używane razem ze stetoskopem.