Sałatka z gruszek i orzechów
To gruszki są winne, że rukola z kurczakiem soczystym chcą gadać ze słodkimi orzechami i camembertem.
Składniki dla 3 osób lub dla 4 (gdy mniejsze porcje):
100 g rukoli
2 większe gruszki (średnio dojrzałe)
100 g łuskanych orzechów włoskich
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
ser camembert lub ser kozi, inny dojrzewający
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki wody mineralnej
sól i pieprz
zioła i przyprawy do kurczaka wg uznania (u mnie tymianek, bazylia, trochę czosnku, oliwy, miód, sól, pieprz)
2-3 godziny przed podaniem sałatki zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach takie, jak lubimy. Minimum godzinę przed zrobieniem sałatki usmażyć kurczaka pokrojonego na 4 dosyć płaskie części, żeby nie był surowy. Przygotować delikatny vinaigrette z: oliwy, wody, soku z cytryny, łyżki miodu, odrobiny soli, pieprzu, octu winnego. Najlepiej wlać składniki do słoiczka i energicznie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Na suchej patelni uprażyć orzechy, a pod koniec prażenia dodać łyżkę miodu i chwilę dusić do delikatnego skarmelizowania orzechów. Wyłożyć je na talerz i co jakiś czas trochę przewracać, żeby się nie skleiły. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 8 podłużnych części. Na patelnię (może być ta po orzechach) wylać ocet balsamiczny i chwilę na każdej stronie dusić w nim gruszki. Zostawić do ostygnięcia na talerzu.
Na talerzach rozłożyć rukolę, orzechy i kawałki gruszek, a na koniec plastry kurczaka i dla amatorów sera – plasterki lub mniejsze kawałki camemberta. Polać sosem każdą porcję.
Więcej na: mowia-weki.blogspot.com Zapraszam!