Dietetyczne racuchy z jabłkiem, sosem gruszkowym polane
Składniki (na 2 porcje)
na ciasto:
- 30g otrębów (u mnie po 10g gryczanych, żytnich i owsianych)
- 30g mąki z quinoa
- 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 małe jajko (50g)
- 20g świeżych drożdży
- 5g cukru brązowego
- duże jabłko
na sos do polania placuszków:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tł.
- średniej wielkości gruszka
- szczypta cynamonu
Mleko podgrzać lekko (do 40-45stopni), wlać je do rozkruszonych drożdży. Dosypać do tego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut – będzie rosnąć, więc najlepiej użyć do tego wysokiego naczynia :)
W tym czasie ubić białko jaja i zmielić otręby (np. w młynku do kawy).
Wymieszać pozostałą mąkę z otrębami, wodą, dodać żółtko i „wyrośnięty” zaczyn. Dodać ubite białko, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut.
Przygotować sos – jogurt naturalny wymieszać ze startą na grubych oczkach gruszką i cynamonem.
Na końcu, chwilę przed smażeniem do ciasta dodać starte jabłko i również delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać z przygotowanym wcześniej sosem.