Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym
SKŁADNIKI:
25 dag makaronu pappardelle
2 pęczki białych szparagów
40 dag truskawek
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu balsamicznego
Płatki migdałów
Sól
Pieprz
1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na 1,5- 2 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 6-7 minut (aby pozostały lekko al dente). Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Truskawki myjemy, 10 dag odkładamy do dekoracji. Pozostałe pozbawiamy szypułek i dokładnie miksujemy. Wlewamy resztę oleju oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem truskawkowym. Układamy szparagi, „malujemy” dodatkowo odrobiną sosu, przybieramy truskawkami. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.