Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

25 dag makaronu pappardelle

2 pęczki białych szparagów

40 dag truskawek

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki octu balsamicznego

Płatki migdałów

Sól

Pieprz

1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na 1,5- 2 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 6-7 minut (aby pozostały lekko al dente). Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Truskawki myjemy, 10 dag odkładamy do dekoracji. Pozostałe pozbawiamy szypułek i dokładnie miksujemy. Wlewamy resztę oleju oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem truskawkowym. Układamy szparagi, „malujemy” dodatkowo odrobiną sosu, przybieramy truskawkami. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.

file1341175933