Lody kukurydziano-truskawkowe

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy kukurydzianej

35 dag truskawek

50 ml śmietany 30 %

50 ml likieru grenadine

100 ml mleka 2 %

cukier

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę dokładnie miksujemy. Wlewamy mleko i śmietanę, mieszamy. Truskawki dokładnie płuczemy, pozbawiamy szypułek. Miksujemy z likierem grenadine. Doprawiamy do smaku cukrem. Zmiksowane truskawki wlewamy do kaszy i dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Przygotowaną masę wlewamy do prostokątnego i niezbyt wysokiego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

file1341175283