Placki ziemniaczane na ostro
Placki ziemniaczane na ostro
Z plackami ziemniaczanymi jest tak jak z bigosem . Co dom , to inny przepis. Jedni jedzą je na ostro z cebulką , majerankiem . Inni na słodko posypane cukrem . Ze śmietaną lub sosem . Wszyscy lubią placki, a nikt nie lubi trzeć ziemniaków.
Czas : 1 godzina
Składniki : 1 kg ziemniaków
Cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
Sól
Pieprz mielony
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce . Zostawić , aż się ustoją . Zlać wodę . Dodać drobno usiekaną cebulę , sól , Pieprz mielony , majeranek , jajko, mąkę . Wymieszać .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( oliwę lub smalec ). Kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej . Placuszki rozpłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . podawać z gęstą , kwaśną śmietaną .
Spotkałam się z tym , że placki podaje się z sosem Np. grzybowym . Są też jadane na słodko.
nadesłane: Babciagramolka