Każdy z nas uwielbia dżemy. Te porzeczkowe, brzoskwiniowe, czy najbardziej popularne truskawkowe królują podczas śniadań na polskich stołach. Czy ktoś jednak kiedykolwiek miał okazję skosztować dżemu bananowego? Jestem przekonana, że mniej niż 50% czytelniczek! Cóż za strata!
Obecnie w Polsce banany możemy dostać wszędzie: w małym sklepiku, czy dużym supermarkecie. Ich spożywanie niesie ze sobą dużo korzyści.
Dlaczego warto jeść banany?
1. Tak jak czekolada serotonię i tryptofan, które niewątpliwie poprawiają nastrój działając antydepresyjnie.
2. Zawierają porządną porcję pierwszej jakości beta- karotenu,witamin z grupy B oraz witaminy C, chronioną przez grubą skórkę banana.
3. Doskonale regulują gospodarkę wodną.
4. Z racji na duże ilości zawartych w nich węglowodanów są świetnym źródłem energii, szczególnie popularnym wśród sportowców.
5. Banany są również źródłem cennego błonnika.
6. Spożywanie bananów pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki zawartemu w magnezowi i potasowi.
Skoro już wiemy, jak wiele dobrego kryje się w tych żółtych owocach, zabierzmy się za rozpowszechnianie ich spożywania również w postaci dżemów. Do dzieła!
Oto prosty i szybki przepis na dżem bananowy:
1.1kg dojrzałych bananów
2.1 opakowanie żelfixu
3.1/3-1/2 szklanki wody
4.2 łyżki cukru ( najlepiej pudru)
5.3 łyżki płynnego miodu
6. Przyprawy do smaku( polecam cynamon, imbir, wanilię)
Sposób przygotowania:
Banany obrać i pokroić w talarki.Przesypać do rondla i wymieszać z wodą oraz żelfixem( jeszcze nie gotując). Następnie gotować na małym ogniu, aż do momentu , gdy całość zacznie wrzeć. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowy, jeszcze gorący dżem możemy przelewać do słoików.
Dżem bananowy najlepiej smakuje z goframi i naleśnikami!