Jajka po benedyktyńsku inaczej – z polędwicą

19 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja wersja jajecznej klasyki .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 duża bułka ( lub 2 kawałki chleba tostowego )

2 jajka

1 łyżeczka olej słonecznikowego

2 łyżeczki masła

2 plastry polędwicy surowej wędzonej

( 2 woreczki śniadaniowe )

Sos :

2 łyżki masła

1 łyżeczki mąki

1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

1 żółtko

sok z cytryny

sól

pieprz biały mielony

utarta gałka muszkatołowa

Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .

Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .

Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .

Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .

W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .

Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .

Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .

W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po bebedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .

file1263919188