Mus brzoskwiniowo-truskawkowy

18 czerwca 2012, dodał: Ania z laboratorium...
Artykuł zewnętrzny

składniki na mus brzoskwiniowy:

2 duże połówki brzoskwini w syropie (lub 4 małe)
6 łyżek syropu z brzoskwiń
1 łyżeczka żelatyny
1-2 łyżki wrzątku

warstwa jogurtowa:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 tabletka słodzika (rozgniecionego)
1 łyżeczka żelatyny
1-2 łyżki wrzątku

składniki na mus truskawkowy:
2,5 szkl. truskawek
słodzik lub cukier (wedle uznania)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wrzątku

Miksujemy blenderem brzoskwinie z syropem i słodzikiem na gładką masę.

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i wlewamy do musu ciągle mieszając.

Wlewamy do pucharków lub szklanek ( ja mam takie małe zamykane szklane kubeczki- od zestawu do parowaru) i pozostawiamy do zastygnięcia.

Jogurt mieszamy ze słodzikiem, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy i wlewamy cienką warstwę na mus brzoskwiniowy. Pozostawiamy do stężenia.

Miksujemy blenderem truskawki ze słodzikiem na gładką masę.

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i wlewamy do musu ciągle mieszając.

Wlewamy mus na warstwę jogurtową.

Czekamy aż ostatnia warstwa zastygnie i gotowe.

file1340046132