Grillowane gruszki nadziewane wątróbką
składniki:
– 4 twarde duże gruszki
– 25 dag wątróbki drobiowej
– 1 cebula
– 10 dag sera lazur
– 2–3 suszone śliwki kalifornijskie
– 2 łyżki żurawiny suszonej
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki winiaku
– 1 łyżka mąki
– sok z cytryny
– oregano
– mielona papryka
– sól, pieprz
– 1 Cukinia
-5 łyżek sera białego
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-5 pomidorków koktajlowych
Sposób wykonania:
1. Wątróbki umyj, oczyść z błonek i obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę i smaż razem 5 minut. Skrop winiakiem. Oprósz solą, pieprzem, oregano i mieloną papryką. Po ostudzeniu wątróbkę pokrój na niewielkie kawałki.
2. Śliwki drobno posiekaj i wymieszaj z serem lazur.
3. Gruszki umyj i osusz. Z każdej zetnij grubszy podłużny plasterek tak, aby ogonek pozostał. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami. Skrop środki sokiem z cytryny. Następnie napełnij nadzieniem.
4. Na wierzchu połóż wiórki masła. Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut.
5.Cukinie kroimy na podłużne plastry i grillujemy. Ser rozrabiamy z jogurtem , doprawiamy solą, pieprzem. Każdy plaster cukinie smarujemy serem i zwijamy w ruloniki, Pomidorki kroimy na pól i grillujemy. Układamy na cukinii