Grillowane naleśniki z jajkiem, groszkiem, mozzarellą i anchois

14 czerwca 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI (na 5 naleśników):

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

farsz:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 kulka mozzarelli 125 g
  • 1 cebulka czerwona
  • 15 filecików anchois
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki: majonez, rzeżucha

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 15 minut. Groszek ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Anchois lekko osączyć z oliwy, mozzarellę pokroić na paski. Na spryskanej odrobiną oleju patelni smażyć z obu stron blade naleśniki – wyszło 5 sztuk. Naleśniki faszerować sałatką jajeczną z groszkiem, mozzarellą i po 3 anchois na sztukę. Zawinąć, a brzegi wcisnąć do środka. Układać złożoną stroną do dołu na karbowanej patelni lub grillu elektrycznym. Grillować chwilę z obu stron do zarumienienia. Podawać z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym i zieleniną, np. rzeżuchą.

file1339703199