Kurczak z Pendżabu

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak z Pendżabu

Kurczak zrobiony wg przepisu rodem z Indii. Mięso tak przyrządzonego kurczaka jest delikatne i pikantne .

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 ćwiartki z kurczaka
mleko 3,2 % ( w oryginale pełnotłuste )
1 łyżka masła + 2 łyżki do smażenia ( najlepiej klarowane )
1 ½ łyżeczki curry
1 ¼ płaskiej łyżeczki soli
1 goździk
2 łyżki mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego

Kurczaka umyć , podzielić na kawałki . Zalać w garnku mlekiem tak by był zakryty . Dodać 1 łyżeczkę soli , goździk , 1 łyżeczka curry, czosnek . Gotować 40 minut. Wyjąć kurczaka. Lekko przestudzić . Delikatnie usunąć kości . Mąkę wymieszać z kurkumą ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki soli . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Kurczaka obtoczyć w mące z dodatkami i usmażyć na rumiano .

 

nadesłane: Babciagramolka