Piernik z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Potrzebne składniki:
- gotowa mieszanka Piernika Kętrzyńskiego 500g
- 1 szklanka wody (do ciasta)
- 100ml oleju (do ciasta)
- 2 galaretki malinowe do dekoracji wierzchu
- szklanka truskawek
Zawartość opakowania Piernika wymieszać dokładnie z wodą, dodać olej i ponownie dobrze wymieszać (można mikserem). Umyte i obsypane mąkę truskawki dodać do ciasta.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąkę blaszki bądź tortownicy. Odstawić na kwadrans, a nastepnie wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec około 60 minut.
W międzyczasie przygotować galaretkę. Oblać galaretką ostudzone ciasto dodając truskawki. Wychodzi pyszne, wilgotne letnie ciasto. Robi się szybciutko, znika w mig, polecam na weekendowe posiedzenia z sąsiadkami do kawy;-)