Piernik z truskawkami

4 czerwca 2012, dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki:

  • gotowa mieszanka Piernika Kętrzyńskiego 500g
  • 1 szklanka wody (do ciasta)
  • 100ml oleju (do ciasta)
  • 2 galaretki malinowe do dekoracji wierzchu
  • szklanka truskawek

Zawartość opakowania Piernika wymieszać dokładnie z wodą, dodać olej i ponownie dobrze wymieszać (można mikserem). Umyte i obsypane mąkę truskawki dodać do ciasta.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąkę blaszki bądź tortownicy. Odstawić na kwadrans, a nastepnie wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec około 60 minut.
W międzyczasie przygotować galaretkę. Oblać galaretką ostudzone ciasto dodając truskawki. Wychodzi pyszne, wilgotne letnie ciasto. Robi się szybciutko, znika w mig, polecam na weekendowe posiedzenia z sąsiadkami do kawy;-)



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.