Kotlety z kapusty włoskiej i ziemniaków z sosem

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kotlety z kapusty włoskiej i ziemniaków z sosem


Można podawać jako samodzielne danie ( z sosem ) lub jak dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu .

Składniki:

4 średnie ziemniaki
¼ kapusty włoskiej
2 duże cebule
olej
1 jajko
bułka tarta
Opis przygotowania: 1 godzina 15 minut
Ugotować kapustę i ziemniaki w mundurkach .Odcedzić . Kapustę odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę . Cebule pokroić w piórka i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Wymieszać ziemniaki, cebulę , kapustę i jajko. Doprawić solą i pieprzem . Formować kotleciki i panierować dokładnie w tartej bułce. Smażyć na rumiano z obu stron ( na oleju ).
Podawać z sosem mięsnym , pieczarkowym , koperkowym lub innym wg upodobania .
Można też takie kotlety podawać jako dodatek do II dania – do mięs pieczonych lub gulaszu.

 

nadesłane: Babciagramolka