Dietetyczne sposoby na obrzęki nóg

6 czerwca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Aby zmniejszyć uciążliwe obrzęki kończyn (często występujące np. w czasie ciąży) należy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Jak to zrobić?

  • Kupując ser wybierz biały zamiast żółtego. Wybierając ser biały postaraj się wybrać serwatkowy.
  • Więcej soli zawierają wędliny suche, więc staraj się ich unikać.
  • Pieczywo białe zastąp ciemnym, razowym (czy wiesz, że bagietki mają najwięcej soli z pośród różnych rodzajów pieczywa?!).
  • Stosuj wodę niskosodową do przygotowania kawy czy herbaty stosuj wodę z butelki, „kranówa” zawiera sporo jonu sodowego.
  • Wybieraj mleko pasteryzowane, wyeliminuj całkowicie mleko w proszku.
  • Do przyprawiania dań stosuj świeże zioła lub gotowe mieszkanki nie zawierające soli lub glutaminianu soli.
  • Staraj się unikać ketchupu, musztardy, chrzanu itp. często zawierają spore ilości sodu.
  • Czytaj uważnie etykiety wszystkich produktów i wybieraj produkty o najmniejszej ilości soli.
  • Unikaj produktów o długim terminie przydatności, najczęściej są konserwowane solą.
  • Podczas gotowania sól dodaj pod koniec, w ten sposób mniejsza ilość soli zostanie wchłonięta do potrawy.
  • Unikaj produktów zawierających glutaminian sodu.
  • Wyklucz ze swojej diety krakersy, słone paluszki, chipsy, słone orzeszki, zupy z torebek, gotowe sosy w proszku.
  • Staraj się nie spożywać kiszonek i warzyw w puszce – zawierają zdecydowanie więcej soli niż gotowane czy surowe warzywa.
  • Jeżeli musisz dosalać potrawy, korzystaj z soli potasowej.
  • Jedz tłuste ryby co najmniej trzy razy w tygodniu.
  • Unikaj mocnej kawy i herbaty.
  • Pamiętaj o spożywaniu warzyw i owoców – minimum 500 g dziennie.
  • Staraj się znaleźć czas na codzienną aktywność fizyczną.
  • Przyprawiaj dania świeżą natką pietruszki.
  • Jedz arbuzy, melony oraz pomidory pod wszelką postacią i niesolone ziemniaki – pomagają pozbyć się obrzęków!

ilość soli dozwolona w ciągu dnia to 6g czyli 1 łyżeczka soli, przykładowo:

w jednej kostce rosołowej znajdziemy 6,6 g soli, podobną ilość znajdziemy w: 100 g oliwek zielonych, małej (4o g) paczuszce chipsów lub w 25 szt. paluszków (6 g soli),
5 plasterków szynki, to 2,5 g soli,
100 g bagietki zawiera 1,5 g,
100 g płatków kukurydzianych, to pół łyżeczki soli (3 g), taka sama ilość jest zawarta w trzech plasterkach salami oraz w 35 g warzyw z puszki (groszek, kukurydza)
i dla odmiany – 100 g płatków owsianych, to niespełna 0,05 g soli
5 kg świeżych surowych warzyw lub 3 kg surowych ziemniaków – pół łyżeczki, czyli 3 g soli

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl