Krokiety ryżowo – grzybowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 czubata szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 30-50 dkg grzybów leśnych mieszanych (podgrzybki, maślaki, kurki)
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz mielony, tymianek (może być suszony)
- 1 szklanka bułki tartej + 2 łyżki ziaren sezamu
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.