Uszaki bzowe z warzywami
Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać.
Składniki:
- ok.0,5 kg świeżych uszaków bzowych
- 1 marchewka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- ZALEWA:
- 0,5 szkl. octu 10%
- 1,5-2 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 2-3 goździki
- kawałek (2 cm) kory cynamonu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pół strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]
- 1 cm korzenia imbiru
- 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
Sposób przygotowania:
Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.