Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

24 maja 2012,
dodał: kowalanka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 gruszki

4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala

200 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

50 ml miodu

25 ml brandy

200 g cukru

100 ml śmietany kremówki

kardamon

250 ml wina białego

1l wody

Zaparzyć herbatę w litrze wody,  dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.

przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.com

file1337878500



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...