Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

18 maja 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
500 g mięsa mielonego – drobiowego lub wieprzowego
kilka łyżek bułki tartej
jajko
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek – wg Waszych upodobań
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona
papryka żółta
1-2 małe cukinie
spora cebula
kilkanaście niedużych pieczarek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby dało się lepić z mięsa kotleciki. Lepimy takie wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa kroimy-papryki w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki wystarczy obrać, super wyglądają w szaszłykach w  całości.
Nadziewamy warzywa i pulpeciki na patyczki od szaszłyków, w dowolnej kolejności :) Posypujemy je dowolna gotową mieszanką do szaszłyków lub takimi przyprawami jakie lubicie. Pieczemy na grillu. Jeśli lubicie warzywa lekko surowe, twarde, to polecam piec szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie takie dobrze przepieczone, mięciutkie, takie trochę ugotowane – zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i w tej formie poddajcie je obróbce termicznej :)
Smacznego!

file1337336402