Placek ze śliwkami – szybki i smaczny

13 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    ciasto:
    250 ml gęstej śmietany
    1,5 szkl cukru
    3 szkl mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy3 jajka
    kruszonka:
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1/2 kostki masła
    1/2 kg śliwek węgierek
    cukier puder do posypania
    cynamon
    tarta bułka do wysypania blaszki


      Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gnieść podobnie jak drożdżowe aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wysypać tartą bułką. Na ciasto układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać cynamonem. Następnie  robimy kruszonkę z mąki,masła i cukru i wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy 40-45 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

      Naprawdę bardzo szybkie i pyszne ciasto, POLECAM !!!

      file1263395236