Gulaszowy kociołek
Składniki:
*60 dkg łopatki,
*1/2 opakowania gotowych zacierek,
*1,5 l bulionu,
* 1 cebula,
*4ziemniaki,
*4papryki,
*1łyżka mąki,
*2listki laurowe,
*3łyżki oleju,
*3łyżki koncentratu pomidorowego,
*ostra papryka w proszku,tymianek,sól,pieprz.
Mięso kroimy w sporą kostkę i smażymy ok 2 minuty na oleju. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego mięso, to razem gotujemy 40 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, paprykę w paseczki i też wrzucamy do mięsa, dodajemy listek,tymianek,pieprz,sól,paprykę w proszku. Gotujemy 10 minut. W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy zacierki. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, potem oprószyć maką i zasmażyć,rozmieszać z odrobiną wywaru i wlać do zupy. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut. Wrzucić ugotowane zacierki. Smacznego :)