Popcorn lepszy niż owoce i warzywa?

29 marca 2012, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Lubisz chodzić do kina? Jeśli tak, to pamiętaj żeby podczas seansu filmowego zjeść porządną paczkę popcornu. Dlaczego? Otóż,  najnowsze badania wykazały, że jest on lepszym antyutleniaczem niż owoce. A to oznacza, że również chroni przed rakiem.

Antyutleniacze redukują ilość wolnych rodników w organizmie, co znacznie zapobiega procesom starzenia się. Ale także, jak pokazują badania, chronią przed powstawaniem nowotworów. Zdaniem amerykańskich naukowców, antyutleniacze można znaleźć w prażonej kukurydzy. Popcorn zawiera tylko cztery procent wody, kiedy większość owoców ma jej do 90 procent, więc i antyutleniaczy ma więcej.

Najwięcej antyutleniaczy i błonnika pokarmowego można znaleźć w tej części prażonej kukurydzy, którą najczęściej się wypluwa, czyli w skorupce.

Łupina zasługuje na znacznie więcej uwagi, bo to fizjologiczno-pokarmowe kawałki złota – przekonuje doktor Joe Vinson z Uniwersytetu Scranton (Pensylwania), który wykrył ważne komponenty już m.in. w orzechach i czekoladzie. Naukowiec zwraca uwagę na dobroczynne działanie przeciwutleniaczy. Przypomina, że obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, demencji, a także chorób serca.

Jedna porcja średniej wielkości popcornu pokrywa dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na ziarna. Prażona kukurydza to znakomita przekąska. Ludzie lekceważą bardzo często tę potrzebę organizmu i nie uzupełniają jej regularnie – dodał Vinson.

Ale uwaga. Przyrządzony ze zbyt dużą ilością masła, soli lub cukru popcorn zawiera zbyt wiele tłuszczu. Najlepiej jeść go bez żadnych dodatków. Poza tym nie może on zastąpić warzyw i owoców, które oprócz antyutleniaczy zawierają witaminy i inne elementy, których w popcornie się nie znajdzie.

Z mikrofalówki

Popcorn z mikrofalówki jest dobry, ale i tak ma swoje wady, nawet jeżeli wybierzemy odmiany nisko tłuszczowe. Kwas diacetylowinowy i powiązane z nim substancje używane w sztucznym maśle mogą spowodować choroby płuc, kiedy są wdychane w dużych ilościach, jak to jest w przypadku pracowników firm spożywczych.

A większość opakowań, które można stosować w mikrofalówkach, jest zrobionych z PFCs, czyli z substancji chemicznych, które znoszą funkcje układu odpornościowego i mogą powodować raka.

Jeżeli więc szukacie zdrowszych pomysłów dla swojego popcornu, możecie spróbować takich pomysłów:

– polej swój popcorn mieszanką z oleju z oliwek, parmezanu i czarnego pieprzu;

– do tego samego możesz użyć chili w proszku oraz soli morskiej;

– polej mieszanką z czarnej czekolady i cynamonu.

Materiały: www.Zdrowie.dziennik.pl , www. doz.pl, www.biomedical.pl

Zobacz również:

  1. Produkty na dobry humor
  2. Drinki z rumem – różne przepisy
  3. Jajecznica na różne sposoby
  4. Karnawałowe przekąski na party