Norweski łosoś ze szpinakiem

29 lutego 2012, dodał: vikkaj
Artykuł zewnętrzny

– norweski łosoś  – 600 g
– szpinak -1 kg
– czosnek (rozdrabniany) – 1 łyżeczka
– pomidory – 4 szt.

dla marynaty:
– czosnek (rozdrabniany) – 1 łyżeczka
– olej z suszonymi pomidorami – 1 / 2 szklanki
– ytryny
– świeża bazylia

dla sosu:
– pomidory – 2 szt.
– suszone pomidory (kostki) – 1 łyżka
– rozdrabniane sardele – 1 łyżka
– cytryna – 1 szt.
– oliwa – 1 / 2 szklanki
– bazylia – do smaku
– sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

Łososia marynować w godzina 4-6.

Zamarynowaną rybę obsmażyć na grillu.

Przemyte liście szpinaku blanszować w gotującej się wodzie a następnie dusić w oleju z czosnkiem i pomidorami. Dodać przyprawy do smaku.

Na gotowe kawałeczki łososia wyłożyć szpinak i ozdobić u zielenią. Przyprawić potrawę sosem z suszonych pomidorów.