Konserwanty w żywności

27 listopada 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiedy kupujemy produkty opakowane w kolorowe, przyciągające wzrok etykiety sprawdzajmy czy nie zawierają konserwantów, a nawet jeśli tak to czy nie należą do tych najbardziej niebezpiecznych.

Nie szpikujmy swojego organizmu chemią i nie serwujmy swoim pociechom niezdrowych przekąsek – narazimy nasze organizmy na niestrawność a chemiczne składniki będą się odkładać w naszym organizmie niczym śmiercionośne toksyny. Sprawdziliśmy szkodliwość niektórych konserwantów i barwników:

Barwniki syntetyczne –  E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli
E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.

Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jalita.

Preparaty zastępujące cukier w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.


Lista E najbardziej szkodliwych:

Konserwanty:
E-210-do E-219 – rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw).
E-220 – niszczy witaminę B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie).
E-221 do E-227 – zakłóca czynności jelit.
E-230 do E-233 – -powoduje zaburzenia funkcji skóry
E-239 – rakotwórczy
E-249 do E-252 –  dodawany do serów żółtych i topionych.

Lista E najmniej szkodliwych:

E-200 do E-203 –  dodawane do serów, margaryn.
E-236 do E-238 –  dodawane do soków owocowych,  ryb wędzonych.
E-260 do E-283 –  dodawane do marynat

Najniebezpieczniejsze substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa.

E i (trzy cyfry)- jest to symbol syntetycznego dodatku zawartego w produkcie. Taki symbol zamieszcza się na etykiecie danego produktu.

Zobacz również:

  1. Największe żywieniowe oszustwa

  2. Najgroźniejszy tłuszcz świata

  3. Trucizny na talerzu: czy wiesz co jesz?

  4. Czy mięso zabija?