Polecany parowar czyli gotowanie na parze

25 stycznia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ludzki organizm potrzebuje do życia wielu składników odżywczych. Spożywane każdego dnia potrawy wpływają na nasz wygląd, samopoczucie i zdrowie. W okresie ogromnej popularności fast-foodów warto szukać skutecznych sposobów na obniżenie kaloryczności potraw, przy zachowaniu ich smaku i wartości odżywczych. Jedną z metod jest przygotowywanie posiłków na parze, stanowiące alternatywę dla gotowania w wodzie lub głębokim tłuszczu.

Wiele osób uważa że włączenie do swojego jadłospisu zdrowego odżywiania jest niemożliwe bez wydawania sporej ilości pieniędzy Zmiana diety wiąże się bowiem
z porzuceniem dotychczasowego stylu życia. Poza przyjęciem odpowiednich nawyków żywieniowych, warto skorzystać z urządzeń umożliwiających
przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Jeśli zamierzamy przygotowywać całe posiłki, najlepiej użyć parowaru, ponieważ przyrządzanie potraw na parze przy użyciu konwencjonalnych garnków może okazać się skomplikowane. – mówi Paulina Szczepaniak z firmy First, wyłącznego dystrybutora First Austria w Polsce. – Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele cennych składników odżywczych wylewamy do zlewu przy odcedzaniu warzyw. Gotowanie na parze pozwala ograniczyć straty witamin i mikroelementów oraz eliminuje użycie tłuszczu, wody, a nawet konieczność doglądania potrawy.

Z pomocą nowego parowaru First Austria można przygotować prawie każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa i owoce, a nawet sosy. Po przygotowaniu potrawy zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych. Urządzenie, poza specjalną miseczką do przyrządzania ryżu oraz separatorem z rączkami do gotowania jaj, posiada szereg dodatkowych funkcji. Automatyczny timer umożliwia wybranie i ustawienie czasu pracy do przygotowywanego w danym momencie składnika. Funkcja przyspieszonego startu pozwala parowarowi na osiągnięcie temperatury potrzebnej do wytwarzania pary w zaledwie kilka sekund. Dzięki temu wiele witamin i minerałów znajdujących się w produktach spożywczych nie wytrąca się tak, jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Z kolei funkcja trzymania ciepła sprawia, że potrawy pozostaną ciepłe nawet po wyłączeniu parowaru i są gotowe do podania bez konieczności ich ciągłego podgrzewania. Przy pomocy parowaru austriackiego producenta można przygotować niemal cały posiłek w jednej chwili. Potrawy nie wymagają pilnowania – nie przypalą się i nie wykipią. Podstawę modelu FA 5102-1 wykonano ze stali nierdzewnej. Misy misy można swobodnie myć w zmywarce. Do zestawu dołączono polską instrukcję.
W razie awarii obowiązuje 24-miesięczna gwarancja.

 

Parowar FA 5102-1:

– 3 miski do gotowania na parze (2,7L / 2,6L / 2,5 L )
– osobna miska do gotowania ryżu o pojemności 1 L
– osobny separator z rączkami do gotowania jaj
– 90-min timer
– funkcja utrzymania ciepła
– funkcja szybkiego gotowania na parze
– wskaźnik poziomu wody
– kontrolka zasilania
– obudowa wykonana ze stali nierdzewnej
– moc: 750W

Cena: ok. 119 zł

Więcej na stronie first-polska.com.pl