Czy słodziki są bezpieczne?

25 stycznia 2012, dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Słodzik jest to sztuczny środek słodzący. Jest otrzymywany syntetycznie, ma słodki smak i zastępuję cukier spożywczy. Słodziki dzieli się na syntetyczne i półsyntetyczne.

Słodziki syntetyczne


Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie powodują próchnicy. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K, czyli substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Charakteryzują się większą siłą słodzącą, już niewielka dodana ilość, daje pożądany słodki smak.
Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalaninę.
Acesulfam K natomiast, uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia napojów gorących. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Słodziki półsyntetyczne


W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, ale są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. Bowiem 1 g polioli dostarcza ok 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te w takich produktach, jak np. cukierki, guma do żucia, dają efekt chłodzenia.

Zalety stosowania słodziku:


-Dba o Twoją linię. Słodzik jest 200/400 razy słodszy niż cukier. Jedna mała tabletka która ma niecałe pół kalorii, słodzi filiżankę herbaty.
-Idealny dla diabetyków. Przez zawarty w swoim składzie aspartam, który składa się z aminokwasów, a nie węglowodanów, nie podwyższa poziomu cukru oraz insuliny w organizmie. Słodzików mogą więc używać osoby z cukrzycą.
-Chroni zęby. Słodziki nie są pożywką dla bakterii z jamy ustnej. Mikroby nie poddają się fermentacji i nie wytwarzają kwasów, które uszkadzają szkliwo zębów.
-korzystna cena. Substytuty cukru są często tańsze od niego, przez co na przykład są chętnie dodawane przez producentów do napojów.

Czy słodziki są bezpieczne?


Wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na swoje rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie można przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików. Jednak z pewnością do wad należy zaliczyć:
-Nie mogą być dodawane do gorących potraw. Wysoka temp. powyżej 120st C, powoduje że słodzik traci swoje właściwości, a także psuje smak posiłków.
-Mogą uszkadzać układ nerwowy dziecka, więc nie używaj ich, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
W obu przypadkach wybieraj zwykły cukier spożywczy.

Zobacz również:

  1. Zdrowe słodziki ze stewii
  2. Niebezpieczne słodziki
  3. Cukier kokosowy
  4. Syrop klonowy zamiast cukru