Kurczak orientalny z warzywami i ryżem

27 lipca 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Ogólnie bardzo lubię  chińszczyznę.Ta akurat na pewno nie wiele ma wspólnego z oryginalnymi przepisami. To taka domowa spolszczona wersja

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 25 dag mieszanki  Warzywa po chińsku
  • garść kiełków sojowych
  • trochę pokrojonego w paseczki bambusa
  • 4 kawałki z kurczaka ( pałki, górne udka , pierś )
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ,,Seafood sauce „( w zasadzie kupiłam go do koktajlu z krewetek ,ale co tam.
  • Może też być np. przecier z mango )
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • przyprawa do dań chińskich
  • 1 szklanka wody

Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, sosu sojowego, Seafood sauce, curry, pieprzu, papryki. Natrzeć nią mięso i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Mięso obetrzeć z przypraw zostawiając je w misce  i obsmażyć na rumiano. Podlać wodą, przykryć i dusić na małym gazie do miękkości. Nastawić na gazie ryż w osolonej wodzie by się gotował. W czasie kiedy mięso się dusi w woku rozgrzać pozostały olej i na gorący wrzucić warzywa i kiełki (jeśli jest to mrożonka to zamrożone). Mieszając smażyć 5 minut. W tym czasie warzywa rozmrożą się i lekko podsmażą. Dodać pozostałą w misce pastę przyprawową i chwile dusić doprawiając do smaku w miarę potrzeby (przyprawą do dań chińskich). Gdy kurczak zaczyna być miękki uchylić pokrywkę tak by płyn z patelni odparował.

Odcedzić ryż. Podawać kurczaka z ryżem i warzywami.