Bajaderki na poprawienie humoru

5 stycznia 2012, dodał: Nie - Typowe Wypieki
Artykuł zewnętrzny

Kulinarnym Konkurs z Wydawnictwem

Po okresie świątecznym zostały mi pierniczki czekoladowe. Wciąż były bardzo smaczne, ale ile można ich jeść. Dziś, postanowiłam się z nimi rozstać, choć  przykro było kruszyć aniołki, gwiazdki, czy serduszka, zwłaszcza, że wykrawały je ręce mojej córki.

Składniki na 10 dużych bajaderek:

Suche:

325 gr ciasta z kakao bez kremu lub piernika (u mnie pierniczki czekoladowe)*

100 gr drobno zmielonych orzechów brazylijskich

100 gr drobno zmielonych orzechów laskowych

Mokre:

180 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego

70 ml złotego rumu

50 gr suszonego mango

40 gr suszonych czereśni

4 łyżki kremu czekoladowego do smarowania pieczywa (u mnie kawowy)

2 łyżki miękkiego masła

 

Pozostałe:

Polewa czekoladowa:

100 gr gorzkie czekolady

10 gr wiórek kokosowych do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zaczekać, aż trochę ostygnie.

Sposób wykonania:

Pokruszyć ciasto/pierniczki. Dodać mleko. Dobrze wymieszać. Dodać krem, rum, a na końcu bakalie. Dobrze wymieszać. Z ciasta formować kule. Polać, albo wyturlać  w czekoladzie. Posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby bajaderki stężały.

*Jeśli nie macie ciasta czekoladowego, możecie dodać dwie łyżki kakao.

http://nietypowewypieki.blogspot.com/2012/01/bajaderki-piernikowe-razowe.html?showComment=1325750812503#c8097034490912872403

file1325758383