Ciasto Napoleonek

6 stycznia 2012, dodał: aliss06
Artykuł zewnętrzny
  • CIASTO: 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier waniliowy
  • KREM: 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pyszne, mięciutkie po prostu rozpływa się w ustach

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki

Krem:
Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę

Najlepiej smakuje następnego dnia

file1325852727



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz