Leniwa drożdżówka

12 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Nieco zmodyfikowany przepis Cuisine

5 dkg drożdży
3 jajka

2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
1/3 małej buteleczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 łyżki rodzynek

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżka mąki pszennej

Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.

Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!.

file1260639378



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Leniwa drożdżówka

  1. avatar IwonaF pisze:

    nie, ja dałam mleko prosto z lodówki :)

  2. avatar Kizia Mizia pisze:

    uwaga: czy mleko ma być ciepłe?

Dodaj komentarz