Danie kuchni portugalskiej – Arroz com tomates + ananas
Artykuł zewnętrzny
Klasyczny sposób na ryż w kuchni portugalskiej zmodyfikowany przez dodatek ananasa ( który zresztą też jest znaczący w tej kuchni – szczególnie ananasy z Azorów ). Uważałam , że lekko słodkawy smak tego ryżu uzyskany właśnie dzięki ananasowi będzie doskonale pasował do pikantnego kurczaka pieczonego z cytrynami.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 10 dag ryżu
- 3 łyżki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię )
- 1/2 szklanki syropu od ananasa
- 3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki – może też być warzywny )
- 3 plastry ananasa z syropu
- 2 pomidorki Lima ( lub 1 duży )
- 1/3 szklanki pokrojonych ziół ( natka pietruszki i kolendra lub bazylia )
- sól
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ryż cały czas mieszając by się nie przypalił . Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory i ananas . Chwile smażyć . Podlać syropem i bulionem . Dusić na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki .Wsypać pokrojone zioła . Wymieszać. Doprawić do smaku solą .
Podawać jako samodzielne danie lub np. do pieczonego doprawionego na ostro kurczaka .