Ciasto malinowo-porzeczkowe z polewą czekoladową
Składniki:
25 dag margaryna,
5 sztuk jaja,
1 szklanka cukier drobny,
2 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4-5 kropelek aromat waniliowy,
100 ml olej słonecznikowy,
2 łyżki kisiel malinowy,
1 szczypta Sól,
1 szklanka maliny,
0,5 szklanki czerwone porzeczki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę przekładamy do miski miksera( powinna poleżeć w temp. pokojowej) i ucieramy ją dodając najpierw po jednym żółtku, a później cukier i aromat waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksując dolewamy powoli olej. W tym samym czasie ubijamy pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Sztywną pianę wkładamy po łyżce do masy i delikatnie mieszamy masę( nie miksujemy, bo nie wyrośnie). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, połowę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki i wykładamy na nią maliny i porzeczki. Do drugiej połowy dodajemy kisiel i mieszamy delikatnie. Następnie masę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową( rozpuszczamy na parze czekoladę z dodatkiem mleka).