Ciasto Stracciatella z bitą śmietaną

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt jasny lub ciemny

Masa:

250 ml śmietany 30% (lub 2 śnieżki – wtedy dodajemy mleko, ale cukru już nie),
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
1 czubata lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:

1 szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek, z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru

Wierzch:

125 ml śmietany 30% (lub 1 śnieżka),
1 łyżka cukru pudru,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć przestudzoną kawą.
Przygotować masę. W tym celu ubić śmietanę z cukrami, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać pokrojoną (lub starkowaną) na niewielkie kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim.
Ubić pozostałą śmietanę z cukrem, połączyć z ostudzoną żelatyną, posmarować na cieście. Wierzch udekorować wiórkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.


file1321457556