Ciasto Stracciatella z bitą śmietaną

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt jasny lub ciemny

Masa:

250 ml śmietany 30% (lub 2 śnieżki – wtedy dodajemy mleko, ale cukru już nie),
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
1 czubata lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:

1 szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek, z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru

Wierzch:

125 ml śmietany 30% (lub 1 śnieżka),
1 łyżka cukru pudru,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć przestudzoną kawą.
Przygotować masę. W tym celu ubić śmietanę z cukrami, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać pokrojoną (lub starkowaną) na niewielkie kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim.
Ubić pozostałą śmietanę z cukrem, połączyć z ostudzoną żelatyną, posmarować na cieście. Wierzch udekorować wiórkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.


file1321457556



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...