Kopiec Kreta własnej roboty
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Oraz:
3 banany (mogą też być ananasy czy brzoskwinie z puszki)
sok z cytryny
1 szklanka kawy z mlekiem (osłodzona)
Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy kakao, masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą kakaową. Wylewamy na natłuszczoną tortownicę, oprószoną delikatnie mąką lub bułką tartą, Piec w 180 * C przez około 15-20 minut. Przestudzić i przekroić na dwie części. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawiając około 1 centymetra obwódki. Nasączyć ostudzoną słodką kawą z mlekiem.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać lekko przestudzoną żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z śmietanką.
Na wydrążony spód biszkoptu układamy banany (można skropić sokiem z cytryny), na to wyłożyć masę. Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Posypać wierzch pozostałymi resztkami biszkoptu. Schłodzić w lodówce.