Ślimak czekoladowo – orzechowy

16 listopada 2011, dodał: Dargiel
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 porcja ciasta francuskiego

–  100 g gorzkiej czekolady

– 50 ml śmietany

– 25 ml cukru

– 50 g orzechów laskowych

Dekoracja:

– 1 żółtko

– 25 ml cukru

Czekoladę ze śmietaną roztopić w garnuszku, dodać cukier i wymieszać, następnie pozostawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić. Przygotowaną masę rozprowadzić na cieście francuskim i posypać orzechami. Zrolować dwa brzegi do środka i schować ciasto na 15 min. do zamrażalnika.

Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika posmarować żółtkiem zmieszanym z cukrem, tak by dwie części były sklejone. Pokroić na plasterki o grubości 1 cm i ponownie smarować żółtkiem z cukrem. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 210 C.

SMACZNEGO !